Luftvärme

 

 

 

Luftvärmepump (luft till luft) kan vara en mycket lönsam investering. Framförallt i fastigheter som har direktverkande elvärme. Man brukar räkna med att en luftvärmepump ger 4 ggr så mycket värme för samma elförbrukning som ett traditionellt el-element.

Luftvärmepumpen tar sin värme från utomhusluften och växlar in denna i boytan. Luften blåser in över rummet och sprider sig. För att kunna få maximal utdelning av en luftvärmepump behöver enheten placeras så att luften kan flöda fritt över större delen av fastigheten. I öppna planlösningar är det ofta enkelt att genomföra detta men i fastigheter med fler rum och avgränsade ytor blir det genast mer problematiskt.

En vanlig placering i tvåplanshus är i trapphuset. Då kan luften transporteras till båda våningsplanen.

En del kan uppleva anläggningen som störande då den alltid låter när systemet är aktivt. Ljudet hörs både ute i trädgården och inne i boytan.

Utbudet på luftvärmepumpar är stort. Priset ligger från 3 000 kr till 30 000 kr. Som vanligt så får man vad man betalar för. En billig luftvärmepump har ofta lägre kapacitet, mindre finesser och en sämre verkningsgrad vid kallare temperaturer. En dyrare luftvärmepump klarar i regel vårt kalla klimat bättre och har sannolikt en längre livslängd.

Mer om värmepumpar kan ni läsa här.