Avfuktare

Avfuktare ett aktivt skydd mot fukt

Avfuktaren utvecklades först av en svensk uppfinnare från Järna vid namn av Carl Munters examinerad på K.T.H. Avfuktaren kom att användas först och främst för militärt bruk på 40-50 talet. Numera finns avfuktare bland annat att finna hos läkemedelsindustrier, i bergrum, tunnlar och kommersiella fastigheter såsom exempelvis förskolor.

I och med att fukt- och mögel finns i ökad omfattning i villor, fritidshus och Attefallshus hittar man avfuktarna även där. Det finns en uppsjö av benämningar på i princip tre olika typer av avfuktare.

Benämning Hygrodynamisk och

 

Termisk avfuktare

Sorptionsavfuktare Kondensavfuktare
Vindsavfuktare        x       (x)  
Krypgrundsavfuktare        x        x  
Källaravfuktare          x        x
Tvättstugeavfuktare          x       x
Garageavfuktare       x        x      (x)
Förrådsavfuktare        x        x      (x)

Kondensavfuktarna är lämpade för temperaturer över 18-19 C° vilket innebär inomhusklimat i Sverige. Dessa avfuktare är i allmänhet tillverkade i Asien utifrån de förutsättningar som finns där. När det är kallt och rått klimat används svensktillverkade sorbtionsavfuktare eller TrygghetsVaktens hygrodynamiska- eller termiska avfuktare. Det finns även sorptionsavfuktare med kondensatorer om  man inte kan leda ut den fuktiga luften genom en ventil.

Vad finns det för varianter och var passar vilken luftavfuktare?

Det finns en uppsjö med olika lösningar för att avfukta i olika utrymmen. En del avfuktare är mer lämpliga i olika utrymmen än andra och några avfuktare kan ge dig en kalldusch när det är dags att betala elräkningen. Innan du väljer vilken avfuktare du skall använda är det viktigt att ta reda på lite om utrymmet som skall avfuktas.

  • Är det ett uppvärmt utrymme?

  • Är det mycket damm i miljön?

  • Finns det risk för luktspridning?

  • Är utrymmet tätt eller finns det möjlighet att täta utrymmet?

  • Hur fuktigt är det?

 

Sorptionsavfuktare eller mera korrekt adsorptionsavfuktare fungerar genom att fuktig luft sugs in i en rotor som tar upp fukten i luften. Rotorn har ett stort antal luftkanaler där ytan är behandlad med ett fuktupptagande material som fångar upp vattenmolekylerna i den fuktiga luften.

Avfuktarens rotor blir efter hand mättad med fukt och den behöver torkas ut. Detta sker genom att uppvärmd luft blåser igenom rotorn, vattenmolekylerna förångas och fukten blåses ut ur luftavfuktaren och från det utrymme som ska avfuktas, som vattenånga.

Då sorptionsavfuktaren klarar kalla utrymmen är den lämplig i de flesta utrymmen som behöver avfuktas. Krypgrund, torpargrund, källare, kalla lagerlokaler etc. Energiförbrukningen på denna typ av avfuktare kan dock bli en överraskning. I en krypgrund på ca 90 kvm hamnar förbrukningen ofta över 3000 kWh per år. Det är också viktigt att utrymmet som skall avfuktas är helt tätat. Om inte så kan förbrukningen lätt bli det mångdubbla. Sorptionsavfuktaren fungerar som bäst vid akuta vattenskador i kalla utrymmen där nedtorkningshastighet är avgörande.

TrygghetsVaktens DH serie,  Munters och Corroventa är de vanligaste tillverkarna av sorptionsavfuktare.

Kondensavfuktare

Även kallad kylavfuktare fungerar genom att fuktig luft passerar genom en uppsättning kylslingor. Då kall luft kan bära mindre fukt än varm, kondenserar fukten mot kylslingorna som droppar ner i en behållare. Den kalla luften värms upp när den passerar genom ett värmeelement och ut i utrymmet igen.

Kondensavfuktaren är lämplig metod i uppvärmda utrymmen såsom i tvättstugan eller i ett poolrum. Kondensavfuktaren tappar större delen av sin kapacitet när temperaturen går under 14 grader vilket gör den till en olämplig luftavfuktare i kalla utrymmen såsom krypgrund, torpargrund, ouppvärmd källare och vind.

Woods och KCC är två starka varumärken på kondensavfuktare.

Termisk avfuktare

En termisk avfuktare arbetar enbart med värme. Genom att varm luft kan bära mer fukt än kall hindras kondensation och tack vare att varm luft expanderar i förhållande till kall luft skapas det en termisk rörelse. Den termiska rörelsen driver ut fukten genom ventilationen.

En termisk luftavfuktare är ett bra val i kalla utrymmen såsom krypgrund och torpargrund. Denna typ av avfuktare är ofta det mest effektiva sättet att avfukta kalla utrymmen. Med en smart styrning av värmen avfuktar systemet till en bråkdel av energiförbrukningen av andra system. Termiska avfuktare är bäst vid fasta installationer där driftsäkerhet, energi och ringa underhåll är avgörande.

TrygghetsVakten krypgrundär en termisk avfuktare med smart styrning som är programmerad efter när mögel växer.

Hygrodynamisk avfuktning

En vidareutveckling av vår avfuktare är produktfamiljen TrygghetsVakten Pro. Denna grupp av avfuktare kompletterar värmen med ånghaltstyrd ventilation. TrygghetsVakten Pro består av

TrygghetsVakten Pro-X

TrygghetsVaktens storsäljare. Önskas kraftig avfuktning och det finns moderat till hög påväxt  eller luftsmitta. Den reducerar högre radonvärden i krypgrunden.

TrygghetsVakten Vind Start

Även TrygghetsVakten Vind är en hygrodynamisk avfuktare. Avfuktaren använder det befintliga utomhusklimatet för att torka utrymmet. 

Vill du ha hjälp med val av avfuktare för krypgrund eller vind?  Fyll i vårt kontaktformulär så kommer en behörig installatör ut till dig.

Salter (Kaliumklorid)

Vissa salter kan absorbera fukt mycket bra. Genom att exponera kaliumklorid i ett fuktigt klimat kan man skapa sig en mycket enkel luftavfuktare. Saltet absorberar och binder fukt och blir till en fuktig sörja. Man kan soltorka saltet och använda det igen.

Kaliumklorid kan vara en bra avfuktningslösning för små oventilerade utrymmen såsom förpackade kameror och elektronik.

Torrbollen är en avfuktare som består av kaliumklorid.

Önskar du en offert på installation av en avfuktare?  Gå till Kontakt / offert.