Saving spaces

 

 

 

Saving spaces är långa band med luftfyllda behållare, som används för att fylla ut exempelvis uteluftsventilerade utrymmen, som vindar och krypgrunder. Tanken är att i och med att utrymmet fylls ut med luftpåsar ända upp till taket trängs luften undan.

Finns ingen fri luft, finns heller inte möjlighet för luftburen fukt att transporteras in i utrymmet. En annan positiv effekt är isoleringsverkan, som håller utrymmet varmare vilket i allmänhet är positivt ur fukthänseende. Teoretiskt ska krypgrunden, eller vinden då klara sig utan en avfuktare.

Nackdelar med tekniken är att det är en stor luftvolym som måste transporteras till krypgrunden, att det är omöjligt att inspektera krypgrunden med mindre än att man river ut kuddarna och att det är oklart vad som händer med radon- och andra gaser efter installation.

Slutligen sätter den höga inköps- och installationskostnaden käppar i hjulet för försäljningen. Kostnaden är grovt räknat i paritet med sorptionsavfuktare inklusive installation. Saving spaces är en svensk patenterad uppfinning.