Diskmedel – bäst på mögeltvätt

Diskmedel tvättar mögel lika bra som Boracol

I Folksams test av mögeltvättsprodukter har det konstaterats att vanligt diskmedel, Yes, är lika effektivt som dyra specialprodukter för att tvätta bort mögel. Att diskmedlet kostar en bråkdel samt är mer miljövänligt än huvuddelen av de testade produkterna får man se som en bonus.

Dock är det en ganska missvisande test. Framför allt för Boracol. Boracol är inte ett tvättmedel utan en impregneringsvätska. Du kan läsa mer om Boracol här.

Folksam testade nio olika fasad och mögeltvättsprodukter.

Produkt    Resultat
Biokleen, Alg & Mögeltvätt                 1
Impregnum, Dentar Combi Clean       2
Nitor Ute Alg & Mögeltvätt                  2
Procter & Gamble, Yes Original          4
Beckers, Alg & Mögeltvätt                  5
Impregnum, Bor-ex                          6
Jape Prickfri 7 Underhållstvätt            6
Jotun, Husvask/Pingo Desinfektion     8
Boracol 10                                       8

Man kan ju tro att dyraste produkten eller den med mest skadliga kemikalier skall var bäst. I detta fall var det nästan tvärt om. Testvinnaren kostar under 30 kr per liter och är svanenmärkt. Sistaplatsen i testen är mycket miljöfarlig och kostar närmare 200 kr per liter. Nöjer du dig med den fjärde bästa varan ligger kostnaden på under 1 kr.

Dock skall det tilläggas att Boracol inte riktigt hör hemma i denna test. Boracol innehåller ett salt som sänker vattenaktiviteten på den ytan som behandlas och skall i första hand användas efter att man tvättat rent ytan. Genom att sänka vattenaktiviteten hämmar man ny tillväxt av mögel. Boracol är att betrakta som en konserverande substans snarare än en mögeltvätt.

Ibland jämför man äpplen med päron.