Jag vill se vad TrygghetsVakten gör

Jag har nyligen fått Trygghetsvakten Pro-X installerad i krypgrunden, då jag hade luktande, tryckimpregnerat virke i grunden.

Nu har jag ett par frågor:

–  Hur vet man om och när värmeslingorna är aktiva (fläkten hör man ju om man ställer sig vid ventilen)? Finns det någon trådlös kontrollenhet där man kan se vad som är aktivt och även få en uppgift om fuktighetsgrad?

–  Nu är det ju extrem luftfuktighet. Hur mycket bör Pro-X sänka den i grunden för att sägas fungera tillfredsställande. Just nu visar min fuktmätare från Anticimex (som jag placerat på täckduken i grunden) 82%. Är det godkänt?

Svar

Det bästa sättet att se om slingorna går eller inte är att köpa en trådlös energimätare. Clas Olsson har en billig som borde fungera bra.

Det är ofta ganska opålitligt att mäta relativ luftfuktighet i krypgrunden då mätare under 2000 kr är ej är kalibrerade. Felmarginaler på +/- 20% är förekommande. Man behöver dessutom ta hänsyn till temperatur och under hur lång tid det varit så för att kunna avgöra risken för mögel.
Vi rekommenderar att använda en fuktkvotsmätare istället som har mindre felmarginal. Den mäter hur många procent vatten det finns i trämaterialet i grunden. Är det 17% eller mindre så är det bra och är det mer än 18% i längre perioder kan det växa mögel. Hög risk för tillväxt föreligger från 20%.
Fuktmätaren kan du köpa i vår butik.

Om du ändå vill mäta relativ luftfuktighet så bör du göra detta uppe vid trossbotten och inte nere vid marken. Häng upp mätaren bredvid styrenheten för värmedelen så får du ett mer rättvisande resultat.