Avdelad vind?
Det finns ett rum på vinden som delar av den så att två fack bildas vid sidan av rummet. Denna konstruktion...
Vad är fördel respektive nackdel med övertryck och undertryck på en vind?
TrygghetsVakten Vind skapar i grundutförandet ett svagt övertryck beroende på hur tät vinden är. Detta övertryck sparar energi samt motverkar läckage av varm och fuktigt luft från boytan. Men det beror på hur väl vinden blir tätad. Oftast är vindar också otäta konstruktioner som beroende på vindriktningar och vindhastigheter genererar över- och undertryck. Ska installationen generera varken över- eller undertryck kan man komplettera med en fläkt som suger ut samtidigt som TrygghetsVakten Vind trycker in, TrygghetsVakten Synkro Extrafläkt. Entreprenörer har även framgångsrikt överdimensionerat med med antalet extrafläktar och samtidigt lämnat takfoten öppen vilket ger varken övertryck eller undertryck från installationen.
En sorptionsavfuktare som är alternativ till TrygghetsVakten Vind Classic skapar ett konstant undertryck vilket resulterar i höjd energiförbrukning. Sorptionsavfuktaren suger upp fuktig luft från boytan och är inte vinden ordentligt tätad även från omgivningen. Normal mängd luft som sugs upp av avfuktaren nerifrån boyta och omgivning är 30 000-40 000 l/ timme. Vilket kräver avfuktning i onödan.
Så energimässigt bäst är att vindsbjälklaget är ordentligt tätat mot boytan och att installation av en TrygghetsVakten Vind Classic med ett lätt eller inget övertryck.
Önskas fackmässig hjälp med val av avfuktare för vind och hjälp med styrning av över- eller undertryck? Fyll i kontaktformuläret.
Kontakta gärna oss om du vill få en offert från certifierad installatör, få mer information om avfuktarna, beställa en fuktkontroll eller har frågor gällande fukt i krypgrunder och vindar. Är du intresserad av att bli utbildad till TrygghetsVakteninstallatör så är du också välkommen att kontakta.
Kontakta oss